keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Henkisesti virkistynyt

Näin keväisin, toukokuussa on ollut tapana matkustaa Nurmekseen pitämään kirjailija Matti Pulkkisen seuran vuosikokousta, kirjailija kun on siellä syntynyt. Näin tänäkin vuonna. On ollut myös tapana, että seuran eteläiset hallituksen jäsenet Gerry Birgit Ilvesheimo ja Asta Torpo pysähtyvät tässä Oravikoskella pariksi yöksi. Näin tänäkin vuonna. Kun olimme temunneet apurahaselvityksen kanssa ja saaneet sen onnistuneesti lähtemään viranomaisille, siirryimme Oravikosken Pubille grilliruokien ääreen. Valkosen Anna kuskasi perheensä myös paikalle. Anna suorittaa ajokorttia Matin opetuksessa ja siististi ajaa! Olin paistanut lettuja ja valmistanut simaa. Siinä jälkiruoka.
 Pienessä asunnossa on puolensa, mutta voi miten paljon ja usein kutsuisin vieraita, jos olisi  iso pöytä ja hulppea keittiö. Kun tupa on täynnä omia hengenheimolaisia, ystäviä vaikka hetkenkin,  niin joka nurkkaan tarttuu heistä  positiivisia säikeitä. Niillä  tulee toimeen pitkään. Näitten vieraitten jälkeen ei tarvitse tuulettaa eikä siivota viikkokausiin.
Varsinainen vuosikokous pidettiin Penan Pubissa Nurmeksessa. Oli pubin pitäjä tyhjentänyt koko pubin meitä varten ja ovessa oli lappu, että yksityistilaisuus. Tila oli meidän kahvikupposen hinnalla. Valittelin pubin Penalle, että nyt menetit monta asiakasta niin tämä tuumasi, että kyllä niitten pitää pystyä olemaan pari tuntia jossain muualla. Selvästi tunsi asiakaskuntansa.
Joukkotapahtuma kokous ei ollut ja hyvä niin. Pystyimme kunnolla käymään läpi tulevan vuoden toimintaa.  Gerry tottuneena apurahapuljaajana ja verkostoitujana ottaa päävastuun, että ensi syksynä Lapinlahdella järjestetään Luonto Pulkkisen tuotannossa tms. niminen seminaari. Rahaa jäi sen verran edellisestä avustuksesta, että tämä on mahdollista, itse asiassa pakollista, että raha tulee käytetyksi siihen tarkoitukseen, mihin kunnianarvoisa Taike on sitä meille myöntänyt. 
Ensi vuonna tulee Matin syntymästä 75-vuotta. Tätä juhlavuotta varten myös teimme suuret suunnitelmat.
Seura pitää edelleen yllä haavetta saada kirjailijan elämäkerta joskus kansiin. Tätä varten koetetaan haarukoida kaikki mahdolliset rahoituskanavat. Sitkeyttä ja pitkää pinnaa se vaatii ja minulla ainakin sitä, etten ota kaikkia hylkyjä liian henkilökohtaisesti ja masennu niistä.
Gerry valittiin seuran uudeksi puheenjohtajaksi, Asta varapuheenjohtajaksi, Pia sihteeriksi ja minä hoidan  kirjanpidon, jäsenhuollon ja perushallintovinkkelit. Hallituksessa jatkaa edelleen myös kirjailijat  Simo Hämäläinen ja Pentti Stranius. Nurmeksen asiamies on kirjailija Veikko Huotarinen. Hyvä työnjako. Gerryllä on taustaa ja intoa verkostoitua. Minulle se on tuskaa ja ahdistun kaikista vastoinkäymisistä, mitä mikä tahansa järjestötyö tuo eteen. 
Pitää tässä yhteydessä vielä mainita, ettei pääse unohtumaan, että ilman Pia Valkosta ei kukaan muistaisi Matti Pulkkista. Siitä lähtien, kun kirjailija kuoli v. 2011, alkoi Pia ruplattaa seuran perustamisesta ja sai viimein minut ja Astan, kirjallisuuden kävelevän tietosanakirjan,  houkutelluksi mukaan. Pikkuhiljaa ollaan muistuteltu ihmisiä Pulkkisen tuotannosta erilaisilla tapahtumilla ja saatukin kaivetuksi erilaisia tärkeitä nimiä esiin. Hallituksen mieluisia yllätysvieraita ovat olleet Simo Hämäläinen ja Gerry Birgit Ilvesheimo, joka kiinnittyikin seuraan kuin positiivinen sähkönapa.
Kulttuuriteot voivat olla pieniä, mutta silti merkittäviä. Kaikkeen, mikä herättää pientäkin vipinää sielussa, kannattaa tarttua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti